Kauniin meikin pohja on hyvin hoidettu ja kaunis iho. Sama pätee kynsien lakkaukseen. Upeinkaan lakka ei näytä hyvältä kuivuneiden ja repaleisten kynsinauhojen rinnalla. Tie kauniiden kynsien saavuttamiseksi alkaa käsien hoidosta. Varsinkin näin talven ja kylmempien ilmojen lähestyessä iho joutuu koville ja kuivuu helposti. Siispä oikea hoito ja kosteutus on ensiarvoisen tärkeää.

Itse pyrin tekemään kotimanikyyrin vähintään kerran viikossa, aina lakan vaihdon yhteydessä. Useimmiten se noudattaa tälläista kaavaa:

  1. Poistan vanhat kynsilakat (tähän käytän Maybellinen vihreää, asetonitonta kynsilakan poistoainetta), pesen ja kuivaan kädet.
  2. Viilaan kynnet tarpeen mukaan sopivan pituisiksi ja mallisiksi. Käytän aina lasiviilaa. Huolitelluissa käsissä kaikki kynnet ovat samanpituisia ja mallisia.
  3. Liotan käsiä lämpimässä vedessä pehmentääkseni kynsinauhat ja puhdistan vielä kynsien aluset ja kynsinauhojen alueet pehmeällä kynsiharjalla. Voit käyttää myös kynsinauhavettä.
  4. Irroittelen kynsinauhat appelsiinipuuntikkua apuna käyttäen.
  5. Kynnet on nyt muotoiltu ja kynsinauhat siistitty. Seuraavaksi kuorin vielä käsien ihon kuorinta-aineella. Kuolleen ihosolukon poistaminen auttaa kosteusvoiteen imeytymistä.
  6. Seuraavaksi vuorossa on kosteutus. Itse vaihtelen kosteusvoiteita aika usein. Kesällä kevyempiä ja talvella voimakkaammin kosteuttavia voiteita. Viimeksi rasvasin kädet ihan vanhalla kunnon Helosanilla. Levitän käsiin runsaasti rasvaa ja hieron sitä ihoon, kynsinauhoihin ja kynsiin välillä jopa puoli tuntia. Hieron erityisesti sormenpäiden ja kynsien aluetta verenkierron parantamiseksi. Lopuksi annan rasvan vielä imeytyä ihan rauhassa hetken aikaa.
  7. Puhdistan ylimääräisen rasvan kynsistä ja käsistä. Kynnet pyyhäisen Neo-amisept puhdistusaineella irrottaakseni pinnasta rasvan. Annan kynsien vielä hetken kuivahtaa ennen lakkausta.
  8. Levitän kynnelle kaksi kerrosta aluslakkaa. Minulla on ohuet ja helposti katkeavat kynnet, joten olen kokenut kaksi kerrosta paremmaksi yhden sijaan. Annan lakkakerrosten kuivua kunnolla.
  9. Aluslakan kuivuttua levitän 2 – 3 ohutta kerrosta värilakkaa, antaen kerrosten kuivua levitysten välillä. Lakkaa ei kannata ottaa siveltimeen liikaa kerralla ja kolme ohutta kerrosta onkin parempi kuin kaksi paksua. Pienet lipsahdukset saa kätevästi siistittyä appelsiinipuuntikulla ja mahdollisesti suttaantuneet kynsinauhat peseytyvät puhtaaksi seuraavana aamuna suihkussa. Lakan levittämisessä kannattaa olla mahdollisimman tarkka ja välttää hutilointia.
  10. Viimeistelen lakkauksen pikakuivattavalla päällyslakalla (tuotteista lisää seuraavassa postauksessa).

Käsienhoitoa ei kannata alkaa tekemään kiireessä. Minulta kuluu yleensä lähemmäs kaksi tuntia kaiken tuon tekemiseen. Ajoitankin hoito-operaation aina television katselun yhteyteen ja ilta-aikaan, jolloin kaikki kotityöt on jo tehty ja kynsien lakkaus saa rauhassa kuivua tarpeeksi kauan.

Aina välillä on jokaisella kiireitä ja kynsien lakkaus ei ole arvojärjestyksessä ensimmäisenä. Jos tiedän lakkauksen vaihtovälin venyvän normaalia pidemmäksi, lisään värilakkakerroksen ja päällyslakan vanhan lakkauksen päälle parin päivän jälkeen. Tämä kannattaa tehdä jo ennen kuin vanha lakkaus alkaa lohkeilemaan. Näin kynnet pysyvät huolitellun näköisinä pidempään.

Jos kädet ja kynnet ovat päässeet huonoon kuntoon, niitä ei kerralla saa kauniiksi. Pitkäjänteinen ja huolellinen hoito tuottaa kuitenkin taatusti tuloksia. Kärsivällisyys kunniaan tässäkin asiassa. Myös monipuolinen ravinto ja mahdolliset lisäravinteet (esim. Piimaa ja Biotiini) edesauttavat kynsien kasvua kauniiksi ja vahvoiksi.

Joka päiväinen käsien ja kynsinauhojen rasvaus on tärkeää. Myös säännöllinen öljyäminen tekee hyvää kynsinauhoille (tähän käy myös ihan tavallinen keittiön kaapista löytyvä oliiviöljy). Älä koskaan pure tai revi kynsinauhojasi. Älä myöskään käytä kauniita kynsiäsi työkaluina esim. purkkien avaamisessa tai tarrojen repimisessä, kynsi saattaa katketa tai kynsilevyt irrota toisistaan aiheuttaen liuskottumista. Käsien turhaa liottamista vedessä kannattaa myös välttää ja tiskatessa suosittelenkin käyttämään kumihansikkaita.

Muistathan siis hoitaa käsiäsi säännöllisesti ja pitää kyntesi huoliteltuina. Poista vanha lakka aina ennenkuin se alkaa lohkeilemaan ja on epäsiistin näköinen. Älä koskaan anna lakkauksen vain kulua pois. Kauniit kynnet aiheuttavat kynsilakka addiktiota ja saavat myös muilta ansaitsemaansa huomiota ;)